Yuvalama Gaziantep yöresine ait bir çorbadır. Çorbadır ama aslında bir ana yemektir. Özellikle bayram sabahları yapılır. Ayrıca düğün ve cenaze evlerinde de misafirlere ikram edilir.
MALZEMELER:
Köfteler için;
200 gr az yağlı kıyma
1 su bardağı Gökbayrak Kırık Pirinç
½ su bardağı un
2 çorba kaşığı irmik
Çorba için;
500 gr incik
1 su bardağı Gökbayrak Koçbaşı Nohut
1 tane kuru soğan
1,5 litre su
Karabiber
Tuz
Sos için;
300 gr süzme yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
4 bardak su
1 yemek kaşığı tereyağı
Kuru nane
Pul biber
TARİF:
1. Bir gece önceden ıslattığımız Gökbayrak Koçbaşı Nohudu, soyulmuş bütün soğan ve incikle beraber karabiber ve tuzunu da ekleyerek düdüklü tencerede 15 dakika kadar haşlayın.
2. Etleri küçük küçük doğrayın.
3. Top köfteler için pirinci sıcak suda 30 dakika kadar bekletin.
4. İrmiği de sıcak suyla biraz ıslatın, şişsin.
5. Kıyma ve pirinci birlikte mutfak robotundan geçirin. Sonra un ve irmikle birlikte tekrar karıştırın. İyice yoğurduktan sonra 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
6. Kase içindeki az sıvı yağa elinizi batırarak, köfte harcından nohut büyüklüğünde toplar yapın. Eğer köfteler çok geldiyse bir kısmını buzlukta saklayabilirsiniz.
7. Çorba için kullanacağımız et suyunu süzün, tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başladığında top köfteleri atın, 3 dakika kadar haşlayın.
8. Yoğurt sos için süzme yoğurdu az soğuk suyla ezip, yumurta ve unu da ekleyerek iyice karıştırın.
9. Yoğurt sosu yavaşça akıtarak ve bir yandan da karıştırarak çorbanıza ekleyin.
10. Nohut ve etleri ekleyin.
11. Küçük bir tavada tereyağını naneyle birlikte hafif kızdırın. Servis yaparken tereyağını porsiyonlara ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun…